Ga naar de inhoud

Rapport: haatspraak en discriminatie in online gaming

Haatspraak en discriminatie zijn alomtegenwoordig in de wereld van online gaming. Hoe ga je dit tegen?

Het Kennisplatform Inclusief Samenleven ging op onderzoek en schreef in het najaar van 2023 een rapport over hoe dit tot uiting komt, tips en een plan van aanpak. Benieuwd? Duik in het rapport via deze link.

BOEH! Baas over eigen hoofd

Na vijftien jaar strijd vertelt het feministische en antiracistische collectief BOEH! zélf zijn verhaal. Een verhaal van activisme en strijd, maar ook van onderling zusterschap, vernieuwende ideeën, intersectioneel feminisme en werken aan een betere samenleving.

Epo.be

Onderwijs in een gekleurde samenleving

Ongelijkheid, segregatie, lage verwachtingen, taalachterstand, racisme: ons onderwijs staat voor grote uitdagingen. Veel van de studieboeken en cursussen die de toekomstige generaties professionals klaar moeten stomen, schieten tekort. Dit wetenschappelijk onderbouwd boek doet daar iets aan. Laat je inspireren door gefundeerde praktijkvoorbeelden om het roer zelf om te gooien.

Epo.be

Zorgberoepen: poorten en drempels voor diversiteitsgroepen

De diversiteit wordt in verschillende sectoren van de arbeidsmarkt nog niet weerspiegeld. Ook niet in de zorgsector.

In het kader van het Actieplan 4.0 ‘Werk maken van werk in de zorg- en welzijnssector’ wilde de Vlaamse overheid nagaan hoe men meer personen met een migratieachtergrond in de zorgsectoren aan het werk kan stellen. 

Academia.edu

Blog: Prof. Pieter-Paul Verhaeghe

In talrijke steden wordt gewerkt aan discriminatie op de woonmarkt.

Via deze link vind je de onderzoeken terug van Prof. Pieter-Paul Verhaeghe (VUB), over hoe discriminatie op de huisvestingsmarkt aangepakt kan worden door o.a. praktijktesten.

Wordpress

Mensen van Afrikaanse afkomst ondervinden volgens Unia nog vaak racisme in onze maatschappij

Meer dan een kwart van de meldingen die bij Unia, het interfederaal Gelijkekansencentrum binnenlopen, gaat over racisme. Dat blijkt uit een rapport dat Unia vandaag bekend maakt op de internationale dag tegen racisme. Vooral mensen van Afrikaanse afkomst ondervinden nog veel racisme in onze maatschappij. Unia pleit voor meer praktijktests om racisme op te sporen. 

VRT NWS

Blog: ‘Kwaliteitsdaling in het onderwijs. Schuld van migratie?’

Volgens studies dalen de leerprestaties van de Vlaamse leerlingen langzaam maar zeker. Theo Francken zoekt de oorzaak bij migratie. Maar is er wel een link tussen dalende prestaties en stijgende aantallen van leerlingen met een migratieachtergrond? Door Orhan Agirdag.

KULeuven blogt

Opinie: ‘Waarom België Black History Month nodig heeft’

Hoewel in België al voor de vijfde keer een Black History Month wordt georganiseerd, is deze maand nog altijd niet officieel erkend in ons land. Onterecht, vindt Patricia Da Costa. “Het is belangrijk dat de buitenwereld op de hoogte blijft van de successen en culturele schoonheid van de zwarte gemeenschap.”

Stampmedia

Column: ‘Blijkbaar is het oké dat de kwaliteit van het onderwijs daalt, zolang er maar geen vrouw met hoofddoek voor de klas staat’

De kwaliteit van het Vlaamse onderwijs daalt. De problemen binnen het onderwijs zijn zeker niet nieuw, maar werden tijdens de coronacrisis zéér duidelijk. Je kan niet nog méér vragen van een onderbemand systeem. Er werd toch een bovenmenselijk aanpassingsvermogen gevraagd van leerkrachten en directies. Gelukkig konden ze wel rekenen op gratis én warme soep van onze minister. Dat doet altijd goed als je op het randje van een burn-out wankelt. Toch? Door Aya Sabi.

DeMorgen