Ga naar de inhoud

LEVL UP 2024: participatie in actie 14/03/2024

Op 14 maart organiseerde LEVL een dag vol interessante sprekers, prikkelende workshops en boeiende salongesprekken. We zoomden in op enkele actuele thema’s waar we binnen LEVL op inzetten: beleidsparticipatie, onderwijs, beeldvorming én inclusieve werkvloeren.

Bovendien speelden we in op de aankomende verkiezingen door met elkaar in gesprek te gaan over thema’s die vaak onderbelicht blijven maar wel een dagelijkse impact hebben zoals polarisatie, extreemrechts en mentaal welzijn. We keken met de deelnemers vooruit naar een Vlaanderen na 9 juni en 13 oktober en reflecteerden over wat het betekent om participatie in actie te zetten.

Naast de interactieve workshops en uitdagende sprekers, namen we de deelnemers ook mee door een wandeling van tools die LEVL ontwikkelde en kregen ze een kijkje in ons nieuw aanbod voor volgend jaar.

Masterclass beleidsparticipatie 14/12/2023

Speciaal voor lokale besturen organiseerden we in december een masterclass over de ins & outs met betrekking tot beleidsparticipatie!

In samenwerking met de VVSG, verzorgden we een masterclass waarbij we samen terugblikten over het wat: wat is er deze legislatuur gebeurd binnen lokale besturen op vlak van burgerparticipatie? Naast een sterke basis theoretische concepten, gaven we de deelnemers concrete succesverhalen in de vorm van praktijkvoorbeelden. Daarnaast lieten we ze ook kennismaken met het Vlaams participatielandschap. Overigens kwamen ook verschillende uitdagingen aan bod die we samen hebben ontleed om vervolgens tot gepaste oplossingen te komen.

Diversiteit en inclusie op de werkvloer: hoe creëer je een inclusief HR-beleid? 23/11/2023

Streeft jouw bedrijf of onderneming naar inclusiviteit, maar weet je niet goed welke stappen je kan zetten? Op 23 november organiseerden we in samenwerking met Unizo, The Shift en GTB een inspiratiebeurs voor ondernemingen.

Hoe creëer je een zo toegankelijk mogelijke werkvloer voor iedereen? Onze sprekers benadrukten onder andere verschillende initiatieven, zetten goede praktijken in de spotlight en toonden hoe je de impact van jouw organisatie of bedrijf kan meten.

Bedankt aan onze partners van Unizo, The Shift en GTB Vlaanderen om hier een boeiende en geslaagde voormiddag van te maken.

Bedankt aan moderator Kelia Kaniki Masengo, keynote speaker Naomi Mike en onze sprekers Rafke Pijls (Hands-on Inclusion), Kim Verbeeck (Statik), Luc Vandemoortele (AXA), Lutgard Van Hoogten (I-Diverso) en Sanne Janssens (Renotec NV) voor jullie leerrijke en heldere sessies!

Durf te handelen 12/05/2023

Op vrijdag 12 mei organiseerde beweging.net een netwerkdag rond diversiteit in de leraarskamer.

Te vaak wordt er binnen onderwijskringen – maar ook daarbuiten – een stand van zaken opgemaakt als het over diversiteit in de leraarskamer gaat. Met dit initiatief nodigde de organisatie iedereen die met onderwijs bezig is uit om een stap verder te gaan. We presenteerden zes concrete engagementen, uitgewerkt en uitgediept in workshops, die deelnemers vervolgens mee kunnen nemen naar hun eigen organisatie. In co-creatie gingen deelnemers met elkaar in gesprek, wisselden ze ervaringen en goede praktijken uit en reikten we ze concrete handvaten aan om met diversiteit aan de slag te gaan.

Op de netwerkdag stelden ze bovendien een platform voor waarop we de deelnemers – en bij uitbreiding alle geïnteresseerden – samen willen brengen om het daaropvolgende jaar kennis en ervaringen te delen rond de verschillende engagementen. Om het platform levend te houden, sturen we regelmatig een nieuwsbrief uit met een bevraging en een link naar het platform.

Ook LEVL was aanwezig: collega’s Raïssa Peeters en Heidi Depraetere begeleidden er een werktafel rond ondervertegenwoordigde groepen een stem geven in het onderwijs.

Unseen Asian Stories 21/03/23-31/03/23

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme, op 21 maart 2023, organiseerden Untold Asian Stories en LEVL in samenwerking met TRILL en het Internationaal Comité Unseen Asian Stories, een tiendaagse expo over zelfliefde en de impact van racisme op het zelfbeeld.

We openden op 21/3 met een vernissage van Anneka Robeyns, Benina Hu, Chen Vandeput en Emily Van Der Veer. Op 31/3 sloten we af met een panelgesprek waar Sophia Honggokoesoemo (medewerker wonen LEVL), Chrostin (cartoonist en illustrator), Fei Lauw (hoofdredacteur bij Oxfam en columniste) en Ann-Li (mede-oprichter van Untold Asian Stories) het woord namen.

Unseen Asian Stories heeft als doel de Aziatische identiteit en authenticiteit in de schijnwerpers te zetten aan de hand van verschillende kunstwerken. Het was een verrijkende en inspirerende expo!

Samenwerken aan een participatief lokaal integratiebeleid in kleine en middelgrote steden 31/03/23

Hoe kunnen kleine en middelgrote steden best aan de slag gaan met een beleidsplan integratie of anti-discriminatie? Hoe ontwikkel je hier een langetermijnvisie rond? Op 31 maart gingen we dieper in op deze vragen tijdens de studiedag van Brussels School of Governance (BSoG). LEVL was ook aanwezig: collega’s Amina Kasmi en Cédric Fosse gaven een workshop rond goede praktijken en participatieve methodieken.

In samenwerking met BIRMM, VVSG, Universiteit Antwerpen & Hannah Arendt Instituut

Netwerkevent ‘Diversiteit en discriminatie in de lerarenopleidingen’ 21/03/23

Hoe zou een divers lerarenkorps niet enkel studenten met een migratieachtergrond, maar alle studenten ten goede komen? Wat zijn de ervaringen van geracialiseerde studenten wat betreft discriminatie en racisme in de lerarenopleiding? Wat kunnen beleidsmakers doen om te streven naar meer sociale rechtvaardigheid en inclusie binnen de lerarenopleiding? Welke factoren zorgen voor een hogere uitval van studenten met een migratieachtergrond? Hoe kunnen universiteiten en lokale overheden lange termijnplannen ontwikkelen en wat moeten de prioriteiten hierin zijn? Hoe en door wie moet dit onderwijsbeleid geëvalueerd worden?

Om een antwoord te bieden op deze vragen wisselden we van gedachten met beleidsmakers en enkele experten. Hiervoor organiseerden we een netwerkevent op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme, in samenwerking met het BIRMM (Brussels Interdisciplinary Research Centre for Migration & Minorities), dat plaatsvond in het Muntpunt.

Wat stond er op het programma?

Tijdens de avond ging een panel in gesprek over deze onderwerpen. Wie waren de sprekers?

  • Raïssa Peeters: Raïssa is medewerker onderwijs bij LEVL. Ze heeft al meer dan 10 jaar ervaring en expertise binnen het sociaal-cultureel werkveld op zak. Binnen LEVL is ze al 5 jaar aan de slag. Vorig jaar publiceerde Raïssa een nota met beleidsaanbevelingen rond meer diversiteit in de leraarskamer.
  • Dr. Dounia Bourabain: Dounia is post-doctoraal onderzoekster aan de School voor Sociale Wetenschappen (UHasselt). In haar onderzoek besteedt ze aandacht aan het onthullen en verklaren van ongelijkheid in verschillende maatschappelijke domeinen met een huidige focus op het hoger onderwijs. Daarnaast is ze o.a. bestuurslid bij LEVL.
  • Yoni Huijghe: Yoni heeft zijn studies aangevat aan de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen (VUB). Naast het behalen van een master in de klinische psychologie heeft hij een specifieke lerarenopleiding gevolgd in de gedrags- en cultuurwetenschappen. Momenteel is Yoni leerkracht in de methodeschool Campus Comenius in Koekelberg. Daarnaast heeft hij een eigen praktijk als psycholoog in Ganshoren.
  • Hannah Vermaut (coördinator BIRMM) was moderator van dienst.

Hierna volgde een muzikaal intermezzo door Sonita Ojong. Sonita treedt al op sinds ze een klein meisje was. Ze komt oorspronkelijk uit Kameroen en woont nu al bijna 7 jaar in België. Haar repertoire bestaat uit populaire muziek, Afro pop, R&B, Funk en Jazz. In 2018 werd ze de eerste Kameroense / Afrikaanse zangeres die ooit in de finale van het tv-programma Belgium’s Got Talent (seizoen 5) kwam en in 2020/2021 ging ze nog een stapje verder door deel te nemen aan The Voice Belgique (seizoen 9).

Rondetafelgesprek racisme en discriminatie in het onderwijs 07/03/23

Ben je leerkracht (in wording)? Of ben je gewoon veel bezig met onderwijsthema’s? Dan was je zeker welkom op onze online ronde tafel over racisme en discriminatie in het onderwijs. Op 7 maart wisselden we van gedachten en stonden we stil bij enkele actuele thema’s zoals o.a. het lerarentekort en het belang van de thuistaal. Hiervoor hadden we graag jouw input. Collega’s Raïssa Peeters, Heidi Depraetere en Cédric Fosse modereerden de avond.

Studiedag ‘Preventiebeleid en discriminatie op het werk’ 19/01/23

Wat is er nodig opdat elke onderneming een preventiebeleid discriminatie op het werk zou voeren? En hoe moet zo’n beleid er dan uitzien? Samen met Unia organiseerden we op 19 januari een studiedag rond dit thema. Check zeker het dossier van collega Mariam Ait Hmeid voor de resultaten én aanbevelingen om pesterijen en discriminatie op de werkvloer te voorkomen, op het niveau van overheid en onderneming.

Rondetafelgesprek jongeren 15/12/22

Wist je dat we bij LEVL onlangs een traject zijn opgestart rond het bevorderen van de positie van werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond?

Collega Mariam Ait Hmeid en Aïssatou Cissé (de jongste districtschepen ooit in België) lichtten dit traject toe tijdens een (online) rondetafelgesprek op 15 december, van 15u-17u. Wat er op het programma stond? In het eerste deel kwam je meer te weten over de resultaten van onze bevraging bij jongeren, in het tweede deel wisselden experts en jongeren van gedachten over enkele aanbevelingen rond dit thema.

De school van de toekomst 23/11/22

Diversiteit in de leraarskamer is nog steeds ver zoek. Op woensdag 23 november organiseerden we in samenwerking met De Roma en Teach for Belgium een avond om aanbevelingen rond dit thema voor te stellen. Wat er zoal op het programma stond?

  • Slam poetry door Mathieu Charles
  • Een talk door Don Pandzou
  • Als afsluiter een panelgesprek waar collega Sophia Honggokoesoemo moderator van dienst was. Hierbij ging ze in gesprek met Raïssa Peeters (onze medewerker onderwijs), Majida Ouassak (leerkracht secundair onderwijs in Antwerpen en coach ‘Diverse leraarskamer’ bij Teach for Belgium), Yasmina Boubker (leerkracht kleuteronderwijs in Antwerpen), Panayota Cotzaridis (mede-oprichtster Meer Kleur voor de Klas) en Christos Pistolas (schooldirecteur).

Veel voer voor wat een inspirerende avond was!