Ga naar de inhoud

Reactie uitspraken Conner Rousseau ten aanzien van de Romagemeenschap

Met ontsteltenis moesten we als LEVL vaststellen dat de uitspraken van Conner Rousseau geen grap waren, maar pure realiteit. Denigrerende en gewelddadige uitspraken ten aanzien van Roma, met woorden als bruin gespuis en matrak passeren alsof het niets is en met de nodige acties om ze onder de radar te houden.

Als belangenbehartiger van personen met een migratieachtergrond veroordelen we deze woorden ten zeerste. Uitspraken als deze dragen niet bij aan een betere samenleving voor iedereen.  Mensen met een migratieachtergrond, of ze nu Belg, Vlaming, nieuwkomer,… zijn, zijn dagelijks het mikpunt van spot, slechte grappen en misplaatste opmerkingen. Het nefaste effect op het mentaal welzijn van deze heterogene groep is bijgevolg enorm.

Racistische vooroordelen zijn schadelijk omdat ze ongefundeerde generalisaties bevorderen en groepen mensen onrechtmatig stereotyperen. Dit verhindert ware verbinding en begrip tussen individuen. Het voedt verdeeldheid, versterkt sociale spanningen en kan leiden tot discriminatie en ongelijke behandeling. Een gezonde samenleving gedijt op diversiteit en wederzijds respect. We nodigen de heer Rousseau dan ook uit om aan de nodige zelfreflectie te doen.

Ons persbericht is opgepikt in:

Eind september al reageerde onze directeur Kathleen Van Den Daele in VTM Nieuws: “Wij kunnen geen uitspraak ten gronde doen omdat het niet helder is wat er precies is gezegd, maar als het klopt, dan heeft die politieagent zeer goed werk geleverd. Een politicus heeft een voorbeeldfunctie en moet verbinding nastreven.”

Herbekijk de tussenkomst hieronder: