Ga naar de inhoud

Unseen Asian Stories

‘Unseen Asian Stories’ belicht Aziatische authenticiteit op dag tegen racisme

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme, op 21 maart 2023, organiseren Untold Asian Stories en LEVL in samenwerking met TRILL en het Internationaal Comité Unseen Asian Stories, een tiendaagse expo over zelfliefde en de impact van racisme op het zelfbeeld. Unseen Asian Stories heeft als doel de Aziatische identiteit en authenticiteit in de schijnwerpers te zetten aan de hand van verschillende kunstwerken. Het belooft een verrijkende en inspirerende expo te worden, die tot 31 maart te bezoeken zal zijn.

De expo gaat verder dan alleen het tentoonstellen van intieme kunstwerken; het is een oproep tot verdraagzaamheid, verbinding en bewustwording. Het zet de schijnwerpers op onze superdiverse maatschappij en de Aziatische gemeenschap zien om wie ze écht zijn. Aziatisch racisme en discriminatie komen namelijk in verschillende vormen voor, variërend van subtiele uitsluiting tot openlijke vijandigheid. Veel mensen van Aziatische origine worden geconfronteerd met negatieve stereotypen en vooroordelen die hen als ‘de ander’ bestempelen en hen de mogelijkheid ontnemen om zich volledig te ontplooien in de samenleving. Het is hoog tijd om verandering te brengen in deze situatie en om de Aziatische gemeenschap een stem én spotlight te geven.

Met Unseen Asian Stories willen we de verhalen van de Aziatische gemeenschap delen en een dialoog creëren. We laten het publiek kennismaken met de diversiteit en uniciteit van de Aziatische identiteit. We hopen op deze manier bij te dragen aan een meer inclusieve samenleving waarin iedereen zich geaccepteerd voelt. Daaraan gekoppeld organiseren we op 31 maart, de laatste dag van de expo, een panelgesprek. Ervaringsdeskundigen nemen het woord, delen hun perspectieven, kennis en uitdagingen.

Het programma

Op 21/3 openen we met een vernissage van Chen Vandeput, Benina Hu, Emily Van Der Veer en Anneka Robeyns in het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) in Leuven. Deze vier artiesten zijn elk op hun eigen manier aan de slag gegaan met het thema ‘zelfliefde’ en geven hun perspectief daarop. De artiesten zullen aanwezig zijn en een woordje uitleg geven bij hun werken.

Op 31/3 sluiten we af met een panelgesprek, dat ook plaatsvindt in het OPEK. Sophia Honggokoesoemo (medewerker wonen LEVL), zal het gesprek leiden over de impact van racisme op ons zelfbeeld en de nood aan een cultuursensitieve geestelijke gezondheidszorg. In het panel gaan Chrostin (cartoonist en illustrator), Fei Lauw (hoofdredacteur Oxfam en columniste) en Ann Li (mede-oprichter Untold Asian Stories) in gesprek over dit thema.

Zowel de vernissage als het panelgesprek zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. De vernissage vindt plaats op 21 maart 2023 van 19 uur tot 21 uur in het OPEK, Vaartkom 4, 3000 Leuven. Het panelgesprek gaat door op 31 maart 2023 van 19 uur tot 21 uur op dezelfde locatie. Inschrijven voor het panelgesprek kan hier: https://tickets.trill.be/event-date/609629