Ga naar de inhoud

Is er een plan voor proactieve praktijktesten* om discriminatie op te sporen en aan te pakken?

* Praktijktesten laten toe om inbreuken op de non-discriminatieregelgeving vast te stellen. Het gaat niet om burgers of makelaars in de val te lokken en ook niet om discriminatie uit te lokken. In Vlaanderen bestaat er een groeiend draagvlak voor: verscheidende lokale besturen nemen het heft in eigen handen en organiseren correspondentietesten. Praktijktesten zijn cruciaal in de strijd tegen discriminatie en de strijd tegen segregatie. Niet alleen op academisch niveau, maar ook om te sensibiliseren en te sanctioneren.

Standpunten van de partijen

cd&v

Nee.

Groen

Ja.

Groen vindt het “belangrijk dat bedrijven al hun medewerkers gelijke kansen geven om zich op hun gemak te voelen, gehoord te worden en hun talenten volop in te zetten.” Groen verwijst daarbij naar instellingen zoals VDAB en Actiris die bedrijven ondersteunen bij hun diversiteitsbeleid. Groen wil dat ieder bedrijf ook een preventiebeleid tegen discriminatie invoert en dat inspectiediensten proactieve praktijktesten inzetten om te verzekeren dat bedrijven zich houden aan het discriminatieverbod. Ook in de context van huisvesting worden proactieve praktijktesten aangehaald als manier om te controleren of makelaars en particuliere verhuurders de anti-discriminatiewetgeving naleven. 

N-VA

Nee.

Open VLD

Ja.

Open VLD geeft aan zowel proactief als reactief datamining* of gerichte praktijktesten aan te moedigen wanneer er onvoldoende resultaten zijn bij discriminatiegevoelige sectoren om discriminatie tegen te gaan.

 

* zoeken naar verbanden tussen verschillende gegevensverzamelingen om profielen op te stellen voor wetenschappelijk gebruik

PVDA

Ja.

PVDA wil inspectiediensten voldoende middelen geven om proactieve en systematische praktijktesten uit te voeren. Ook praktijktesten die werden uitgevoerd door middenveldorganisaties moeten als bewijslast aanvaard worden in rechtszaken.

Daarnaast willen ze werkgevers die in de fout gaan, straffen in verhouding met de grootte van hun organisatie.

Vlaams Belang

Nee.

Vooruit

Ja.

Vooruit pleit voor systematische praktijktesten op federaal en lokaal niveau.

Wat vindt LEVL hiervan? Tips van LEVL

  • In het debat over praktijktesten gaat de aandacht vooral naar praktijktesten uitvoeren na een signalering van mogelijke discriminatie in een bepaalde sector. LEVL wil dat praktijktesten (correspondentietesten en mystery shopping*) ook op een proactieve manier gebeuren. Dus ook zonder dat er op voorhand een klacht is ingediend.
  • Correspondentietesten moeten daarnaast ook wettelijk verankerd worden, zodat ze altijd als wettig bewijs gebruikt kunnen worden.
  • Er moet daarbij specifieke aandacht zijn voor de arbeidsmarkt en de huisvestingsmarkt en voor domeinen als aanbesteding- en subsidiebeleid, kinderopvang, onderwijs en publieke dienstverlening.
  • Correspondentietesten moeten echter wel systematisch georganiseerd worden op zowel lokaal- als sectorniveau.

 

* Mysteryshopping is een methode om de klantenservice en klantvriendelijkheid van een winkel of bedrijf in kaart te brengen

Meer lezen?