Ga naar de inhoud

Is er ambitie om het melden van discriminatie en racisme toegankelijker te maken?

*De screening gebeurde op basis van de partijstandpunten die beschikbaar waren begin maart 2024. Het gaat niet om een volledige doorlichting van de partijprogramma’s die na 21 maart zijn gepubliceerd. Sommige stellingen kunnen daarom niet meer van toepassing zijn. De meest recente partijprogramma’s vind je op de websites van de verschillende partijen.

Standpunten van de partijen

cd&v

Nee.

Groen

Ja.

Groen verwijst vooral in het kader van onderwijs en politie naar het melden van discriminatie en racisme. Zo wil Groen dat alle scholen minstens één vertrouwenspersoon en een meldpunt voor racisme en discriminatie in de klas krijgen. Ook in iedere lokale politiezone pleit Groen voor een aanspreekpunt bij klachten over discriminatie en haatmisdrijven dat die klachten ook effectief opvolgt.

N-VA

Nee.

N-VA vermeldt dat ze hun ogen niet sluiten voor discriminatie en dat ook mensen met een migratieachtergrond inclusie verdienen.

Open VLD

Ja.

Open VLD geeft aan dat de samenwerking met UNIA stopt en dat het Vlaams Mensenrechteninsituut (VMRI) de taak krijgt om de opdracht van Unia en de genderkamer te bundelen. Ze geven aan dat ze racisme in elke vorm verwerpen en ertegen optreden. Tegelijkertijd blijven ze elke vorm van discriminatie bestrijden.

Open VLD wil de aangiftebereidheid van slachtoffers verhogen. Er wordt niet uitgelegd hoe ze dit willen doen. Ze willen ervoor zorgen dat slachtoffers op een juiste manier worden begeleid en dat Justitie ook effectief werk maakt van het behandelen van zaken van discriminatie en racisme.

PVDA

Ja.

PVDA wil dat Unia en het VMRI twee (inter)federale en onafhankelijke kwalitatieve instellingen zijn. Er wordt niets specifieks gezegd over individuen die discriminatie en racisme willen melden.

Vlaams Belang

Nee.

Vooruit

Ja.

Vooruit wil dat de antidiscriminatiewetten endecreten effectief en onverkort toegepast worden met behulp van alle ondersteunende instituten en meldpunten die daarvoor opgericht zijn.

Wat vindt LEVL hiervan? Tips van LEVL

  • LEVL pleit voor laagdrempelige, toegankelijke en transparante gelijkheidsorganen en -instellingen om racisme en discriminatie gemakkelijk te kunnen melden.
    • Er moet daarom gewerkt worden aan inclusieve en toegankelijke (lokale) meldpunten.
    • Er moet ook werk gemaakt worden van een gecentraliseerd (digitaal) overzicht van alle klachtenmechanismen en (lokale) meldpunten.
    • LEVL wil ook een effectieve promotiecampagne voor de bekendmaking van klachtenmechanismen en (lokale) meldpunten.
  • LEVL pleit voor het inbedden van een verplicht meldpunt racisme en discriminatie in onder meer scholen en ondernemingen.
Meer lezen?