Ga naar de inhoud

Wordt de overheid aansprakelijk gehouden om een realistische afspiegeling te zijn van de samenleving?

Standpunten van de partijen

cd&v

Nee.

Groen

Ja.

Groen wijst op de voorbeeldfunctie van de overheid. “De federale overheid heeft zo bijvoorbeeld bindende streefcijfers voor diversiteit in overheidsinstellingen en anonieme sollicitatierondes voor jobs. Groen wil dat ook de Vlaamse Regering die maatregelen neemt.

N-VA

Deels.

N-VA geeft aan dat via goede praktijkvoorbeelden de overheid moet tonen dat diversiteit werkt. 

Open VLD

Ja.

Open VLD geeft aan dat overheden een afspiegeling van de diversiteit in onze samenleving moeten zijn en hiermee het voorbeeld moeten geven. Dit voor verschillende groepen en gemeenschappen samen.   

PVDA

Ja.

PVDA pleit ervoor dat alle overheidsinstellingen en organisaties een voorbeeldrol innemen voor een effectief gelijkheidsbeleid. 

Vlaams Belang

Nee.

Vooruit

Nee.

Wat vindt LEVL hiervan? Tips van LEVL

  • LEVL vindt dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft. De overheid moet dus een realistische afspiegeling zijn van de samenleving. Dat kan onder meer door:
    • Invoeren van interne bindende streefcijfers voor het overheidspersoneel die overeenstemmen met de huidige diversiteit in de Vlaamse samenleving.
    • Gebruik maken van positieve acties zolang die streefcijfers niet gerealiseerd zijn.
  • De overheid heeft tenslotte ook een bewakende rol bij het uitdragen van een genuanceerde beeldvorming door media-actoren.
Meer lezen?