Ga naar de inhoud

Praktijktesten Nu reageert op de reportage van Terzake op 11 juni 2020

De Terzake-reportage vandaag toont de structurele discriminatie op de huurmarkt nogmaals overtuigend aan. ‘Platform Praktijktesten Nu eist dat de Vlaamse Regering eindelijk de Wooninspectie bevoegd maakt om discriminatie aan te pakken. Mét praktijktesten. Geen academische maar ook juridische. Want alleen zo kunnen we een einde maken aan de straffeloosheid en het fenomeen de wereld uit helpen,’ stelt Sarah Scheepers, woordvoerder van het Platform Praktijktesten Nu.

Terzake bracht met praktijktesten in kaart hoe verschillende immo-kantoren en verhuurders reageren op kandidaat-huurders met en zonder migratieachtergrond. De helft van de kandidaten met Marokkaanse roots kreeg zelfs nooit antwoord van particuliere verhuurders. Bij de mystery calls waarbij journalisten immo-kantoren benaderden met de vraag om geen ‘allochtone’ kandidaat-huurders te sturen, ging de helft daar zonder probleem op in. Slechts 3 op 10 gaf aan dat dit niet kon. ‘Dat is het failliet van een beleid dat louter inzet op vorming en sensibilisering, zoals het Actieplan tegen discriminatie van toenmalig minister van Wonen Homans. En ook de nieuwste resolutie van de meerderheid van afgelopen woensdag is too little, too late,’ stelt Scheepers.

‘Het is hoog tijd dat de Wooninspectie kan beschikken over de resultaten van de vele testen die worden uitgevoerd. En eindelijk sancties kan opleggen,’ stelt Scheepers voor. ‘Twaalf jaar na het gelijke kansen en behandelingsdecreet is de Wooninspectie nog steeds niet bevoegd om op te treden bij discriminatie. Dat is een democratie onwaardig. We roepen de Vlaamse Regering op om eindelijk werk te maken van een handhavingsbeleid op de huurmarkt. Mét praktijktesten als sluitstuk!’

Het universele recht op wonen wordt ondermijnd door discriminatie. Die is op de huurmarkt niet de uitzondering maar eerder de algemene regel.

Ook de huidige Minister van Wonen houdt het op een evaluatie van het vijfjarige actieplan met de betrokkenen. Maar huurders noch slachtoffers zijn partner in dit verhaal. ‘Terzake bevestigt dat dit beleid too little and too late is. De struisvogelpolitiek moet gedaan zijn,’ stelt Sarah Scheepers. ‘Deze reportage toont nogmaals aan dat praktijktesten bijzonder effectieve instrumenten zijn om problemen op te sporen. Tijd dat ook de inspectie er zelf ook gebruik van mag maken, in plaats van machteloos te blijven toekijken hoe de wet wordt overtreden.’