Beleidsnota correspondentietesten op de huisvestingmarkt
LEVL presenteert de nieuwe nota rond correspondentietesten op de Vlaamse huisvestingmarkt. In dit rapport kaderen we de drempels en discriminatie die mensen met migratieachtergrond tegenkomen op de huisvestingmarkt, wat de huidige stand van zaken in verband met correspondentietesten is en welke steden hier het voortouw in nemen. Daarnaast schuiven we enkele beleidsaanbevelingen naar voren.
De huisvestingmarkt is bij uitstek een plek waarin geselecteerd wordt en waarin een verhuurder de vrijheid heeft zelf iemand te kiezen uit de kandidaten, zolang deze beslissing is gebaseerd op objectieve criteria. Correspondentietesten gaan na of er sprake is van ongelijke behandeling op basis van een beschermd kenmerk, zoals etnische afkomst. De resultaten van de correspondentietesten in verschillende Vlaamse steden in combinatie met de cijfers van het VMRI, Unia en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen tonen aan dat er een duidelijke alarmbel afgaat. Discriminatie en racisme komen structureel voor.
Drempels?
Personen met migratieachtergrond stoten op veel drempels in hun zoektocht naar een woning. Ze worden bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor een plaatsbezoek, krijgen geen antwoord meer, horen dat een huis plots toch verhuurd is of worden geconfronteerd met expliciete discriminerende en racistische uitspraken. Bovendien situeert discriminatie zich op meerdere intersecties die op elkaar inwerken, zoals de aard van het inkomen, handicap, gezinssamenstelling, herkomst en/of nationaliteit.
Met deze aanbevelingen zetten we in op het recht op behoorlijke huisvesting. Kwaliteitsvolle en betaalbare huisvesting is een essentiële stap naar actieve participatie in de samenleving. Proactieve juridische correspondentietesten moeten een plaats krijgen in het Vlaamse beleid om te sensibiliseren, informeren en waar nodig te sanctioneren.
Vlaams regeerakkoord
Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord stelt betaalbare, kwaliteitsvolle huisvesting voor alle Vlamingen voorop, met de nadruk op het verwerven van een eigen woning en een verstrenging van de voorwaarden voor sociale woningen. Helaas schuift het correspondentietesten op de huisvestingmarkt niet naar voren als tool om discriminatie tegen te gaan. Meer nog, er wordt niet gesproken over de discriminatie en drempels die personen met migratieachtergrond tegenkomen. Met dit rapport hoopt LEVL de ernst van de situatie in Vlaanderen te benadrukken en een pleidooi te voeren voor het invoeren van correspondentietesten op Vlaams niveau. Er is nood aan een overkoepelend gelijke toegangsbeleid dat de meest kwetsbaren voorop stelt en discriminatie bestrijd. Aandacht gaat hier naar correspondentietesten, sensibiliserende en sanctionerende maatregelen.
> Lees het rapport hier of blader er hierboven eens door.