Verschillende organisaties vragen Vlaamse regering om waardig werk voor vrouwen met migratieachtergrond
Samen met Furia, Femma, Netwerk tegen Armoede en ella vzw vragen wij de Vlaamse regering om een volwaardig arbeidsmarktbeleid voor vrouwen met een migratieachtergrond.
Wist je dat 54% van de vrouwen met een migratieachtergrond aan het werk zijn tegenover 76% van de vrouwen geboren in België? Dit cijfer is laag in vergelijking met omringende landen. Indien we niet-beroepsactieve vrouwen willen aantrekken naar de arbeidsmarkt, dan moeten we interessante vooruitzichten kunnen aanbieden: we weten dat werkzoekende vrouwen het nog steeds moeilijk hebben om werk, laat staan duurzaam en kwaliteitsvol, te vinden. Ze worden nog te veel doorverwezen naar stereotiep etnisch en gegenderde jobs zoals de schoonmaaksector. Andere landen slagen er beter in om deze groep mee op te nemen in de arbeidsmarkt.
Lange tijd werd de etnische kloof op de Vlaamse arbeidsmarkt vanuit bepaalde hoeken toegeschreven aan de aantrekking vanuit gezinshereniging, asielzoekers en erkende vluchtelingen, die niet leken te matchen met de nood aan hoogopgeleide en technische profielen die de arbeidsmarkt nodig heeft. De herkomstkloof is echter nog groter tussen hooggeschoolde vrouwen met een migratieachtergrond en vrouwen zonder migratieachtergrond, met een verschil van 26,2 procentpunten.
Een belangrijke stap hierin? Onder andere werk maken van de erkenning van diploma’s en eerder verworven competenties.
“Hoe langer die vrouwen moeten wachten op hun erkenning, hoe langer ze niet kunnen werken op hun niveau en hoe meer de kans dat ze nog werk vinden daalt”
LEVL-collega Sophia Honggokoesoemo
Wat onze aanbevelingen zijn?
- Een efficiënte en toegankelijke erkenningsprocedure van buitenlandse diploma’s. Dit is essentieel voor zowel de nieuwkomer als voor werkgevers. De nieuwe Vlaamse Regering wil hier werk van maken. Inspiratie kan gevonden worden in Duitsland en Nederland waar de procedure op 6 weken afgerond wordt. Niet elk diploma wordt er namelijk individueel behandeld. Hierdoor kunnen nieuwkomers sneller op niveau hun verdere opleidings- en tewerkstellingstraject opstarten.
- De Vlaamse Regering zou kunnen werken met een gecentraliseerd registratiesysteem. Daarnaast moeten de uiteenlopende kosten beperkt worden om financiële drempels tegen te gaan.
- Het ontbreken van een masterproef, een stage of onderdeel van een opleiding zorgt ervoor dat een nieuwkomer geen erkenning krijgt van de studie, uit vrees dat men inboet aan kwaliteit of bepaalde competenties mist. Alternatieven hiervoor zijn mogelijk door bijvoorbeeld werkervaring en/of opleidingsonderdelen in onze onderwijsinstellingen te laten meetellen.
- Daarnaast zou de erkenning van diploma’s tussen de gemeenschappen in België een stap vooruit zijn. Een erkenning in Vlaanderen betekent immers nog geen erkenning vanuit de Franse of Duitstalige gemeenschap en omgekeerd. Erkenning bij één gemeenschap zou automatisch een erkenning bij de andere gemeenschappen moeten betekenen.
> Meer over onze aanbevelingen rond dit thema? Check de actielijst of blader er hierboven eens door
> Meer lezen? Duik in dit artikel van VRT nieuws waar we meer duiding geven