Onze hoogtepunten van 2022
Beste lezer,
2022 in een vogelvlucht betekende voor LEVL: volop (her)ontdekken, vernieuwen en uitdagingen aangaan. Beleidsmakers, overheden, middenveld- en private organisaties en bedrijven adviseren om de participatie van mensen met een migratieachtergrond te versterken: in ons eerste werkingsjaar zetten we grote stappen om dit te realiseren. Dit doen we vanuit netwerkvorming, expertisedeling en -opbouw. Op welke punten we ons inzetten?
- Lokale acties en beleidsparticipatie
- Beleidsaanbevelingen
- Vertegenwoordigingswerk
- Trajecten en ondersteuning van organisaties en werkgevers
Hoe we met talloze partners op het terrein in Vlaanderen en Brussel werken, (boven)lokale actoren stimuleren én ondersteunen om inclusie te realiseren ontdek je hieronder in de hoogtepunten van ons jaarverslag 2022.
Ontdek het volledige jaarverslag >Beleidsparticipatie
De eigen gemeente, wijk, stad of dorp herbergt heel wat opportuniteiten waar lokale besturen en burgers elkaar kunnen vinden en versterken. In het kader van actief en gedeeld burgerschap ondersteunden wij twee centrumsteden en een lokale gemeente.
Mechelen
Na het succesvol afronden van een dekoloniseringstraject samen met geëngageerde Mechelse burgers, besliste stad Mechelen om een nieuwe adviesraad ‘gelijke kansen, inclusie en diversiteit’ op te richten. LEVL zetelt hierbij in de werkgroep en neemt zowel een adviserende als bemiddelende rol op. Concreet wil stad Mechelen met de adviesraad de stad diversifiëren en inclusiever maken, met als praktisch voorbeeld de wijziging van een straatnaam.
Leuven
In 2018 werd stad Leuven lid van de Europese Coalitie van Steden Tegen Racisme. Stad Leuven wil een stad zijn waar iedereen zich thuis voelt en kan ontplooien, ongeacht huidskleur. Om dit te realiseren engageert de stad zich, samen met vele Leuvenaars en Leuvense organisaties, om te werken aan een ‘Leuven Zonder Racisme’. Wat begon als een campagne, is ondertussen uitgemond in een klankbordgroep waar LEVL deel van uitmaakt. Hier wisselen we expertise uit en formuleren we actief mee aan adviezen die betrekking hebben tot het realiseren van een Leuven zonder racisme.
Halle
Op vraag van de integratieraad van stad Halle, organiseerde LEVL een workshop over discriminatie op de woonmarkt. De deelnemers waren onder andere personen met een migratieachtergrond, (middenveld)organisaties, het Lokaal Sociaal beleid van Halle en de schepen van Wonen. LEVL lichtte de context toe en reikte concrete oplossingen aan de burgers en stad Halle.
Plan Samenleven
De inspiratiebeurs van Plan Samenleven bracht lokale besturen en ondersteunende organisaties samen om aan kennisdeling te doen en goede praktijken onder de loep te nemen. LEVL stond in voor twee keuzesessies, waar we een toelichting gaven aan lokale besturen en hen inspireerden op basis van bestaande goede praktijken: diversiteit in het lerarenkorps en correspondentietesten.
Beleidsaanbevelingen
Wonen, een basisrecht
Nieuwkomers doorlopen allerlei stappen om actief te kunnen deelnemen aan de samenleving. Een woning zoeken is een essentiële eerste stap. Zonder woning kunnen ze namelijk moeilijk een job vinden, naar school gaan of zich inschrijven bij de mutualiteit. Helaas is de zoektocht naar een plek om te wonen vaak een zwaar parcours met vele drempels. LEVL bevroeg 304 nieuwkomers om meer inzicht te krijgen in het persoonlijke woonverhaal en de woonnoden van deze doelgroep. Hiervoor werkten we samen met het Agentschap Integratie en Inburgering, Atlas, IN-Gent (nu Amal), Sam vzw, Netwerk tegen Armoede, het Vlaams Huurdersplatform en ORBIT.
Diversiteit in het onderwijspersoneel
Er is een nijpend lerarentekort in Vlaanderen en Brussel. Het probleem en de uitdagingen zijn gekend. De actuele uitdaging waar dit rapport zich op richt gaat meer specifiek over de ondervertegenwoordiging van personen met een migratieachtergrond binnen de lerarenopleiding. Hiervoor organiseerde LEVL een bevraging bij (kandidaat-)leerkrachten met een migratieachtergrond over hun ervaringen en noden binnen het onderwijs en de lerarenopleiding. Hierbij kregen we medewerking van de lerarenopleidingen in Vives, Thomas More en Odisee. In totaal werden 42 leerkrachten (in opleiding) bevraagd.
Aansluitend vond op 23 november het netwerkevent ‘De school van de toekomst’ plaats, in samenwerking met Teach for Belgium en De Roma. Tijdens de inspirerende avond, gevuld met o.a. getuigenissen en een TED-talk, lichtten we het rapport toe aan een breed onderwijspubliek.
Jeugd wil werk
In 2022 bevroegen we 57 jongeren (met een kwetsbare achtergrond) over hun ervaringen in hun zoektocht naar werk. Hiervoor werkten we samen met middenveldorganisaties in het jeugdwerk zoals J100, Scum Studios, De Ambrassade, Tracé Brussel, D’broej, Duo for a Job en LEVEL UP.
Daarnaast lanceerden we in het najaar van 2022 in samenwerking met enkele van de jongeren een podcastserie van vier afleveringen. In de podcast gingen we dieper in op de uitdagingen, ervaringen en aanbevelingen rond verschillende thema’s. De podcast was de ideale manier om hun getuigenissen zichtbaar te maken én hen zelf aan het woord te laten.
Media en beeldvorming
In de zomer van 2022 organiseerden we in samenwerking met Other Talk een netwerkevent voor personen met een migratieachtergrond. De dertigtal deelnemers hadden een zeer diverse herkomst (o.a. Turks, Marokkaans, Aziatisch, Sub-sahariaans en Russisch). Ze gaven tijdens het event hun mening en gevoelens bij actualiteitsvraagstukken over de afbeelding van personen met een migratieachtergrond in de media.
Vertegenwoordigingswerk
In het kader van onderwijs neemt LEVL deel aan: De VLOR Algemene Raad, de Raad Basisonderwijs, Commissie Diversiteit en Gelijke onderwijskansen en het Raadgevend Comité Opgroeien.
Daarnaast neemt LEVL actief deel aan de activiteiten van de Commissie Diversiteit en het dagelijks bestuur van de SERV. Als stakeholder zijn we betrokken binnen de beleidskanalen van de VDAB. Ook nemen we rechtstreeks contact op met het departement Werk en Sociale Economie.
Met het oog op het bevorderen van een genuanceerde beeldvorming van personen met een migratieachtergrond in de media, zetelt LEVL in het inclusienetwerk van de VRT.
Trajecten en ondersteuning van organisaties en werkgevers
Hands-on Inclusion
Hands-on Inclusion is een ESF-project van LEVL en Verso. Dit project is een samenwerkingsverband met verschillende partners: Acerta, Agentschap Integratie en Inburgering, Atlas, Cifal Flanders, GRIP vzw, GTB, Odisee, RIZIV, De Werkplekarchitecten, The Shift, VDAB en Vivo.
LEVL stimuleert en ondersteunt bedrijven en sociale ondernemingen in hun zoektocht naar een inclusiever personeelsbeleid en inclusief ondernemen. Hoe Hands-on Inclusion dit op gang brengt? Door:
- sensibilisering,
- thematische vormingreeksen (bootcamps),
- hulp bij het opstellen van actieplannen op maat,
- het verzamelen en ontsluiten van goede praktijken
- en ondersteuning bij de opmaak van inclusieve vacatures en het concretiseren van instroom-acties.
In samenwerking met onze partners bereikten we in 2022 meer dan 100 ondernemingen:
- we gaven 12 bootcamps,
- we organiseerden 5 upgrades,
- we gaven 22 workshops rond thema’s zoals instroom, diversiteit en inclusie, inclusieve werkvloer en vacaturescreening,
- we ondersteunden minstens 20 ondernemingen met de opmaak van hun plan van aanpak: in totaal bereikten we 73 plannen van aanpak, waarvan 44 opgemaakt en 29 gerealiseerd
- én we organiseerden 9 koppelmomenten tussen werkgevers en arbeidsbemiddelaars.
In 2023 zetten we verder in op het geven van bootcamps, vormingen, upgrades en plannen van aanpak.
sCan&Do
In samenwerking met het Sociaal Fonds voor Podiumkunsten begeleidde LEVL Brusselse cultuurhuizen naar meer diversiteit en inclusie via de inclusietrajecten van sCan&Do (Equality in Arts vanaf 2023).
sCan&Do organiseert meerjarige interculturaliseringstrajecten op maat van de kunst- en cultuursector. Via een grondige analyse van de organisatie op verschillende niveaus (personeel, aanbod, publiekswerking, communicatie, locatie), individuele begeleiding en groepssessies werkten we aan een duurzaam actieplan op maat. Dit deden we samen met de voltallige ploeg van medewerkers. LEVL begeleidde en adviseerde mee de deelnemende organisaties in de stappen naar meer inclusie, samen met het Sociaal Fonds voor Podiumkunsten en een aantal freelancers. Wie we begeleidden?
- Beursschouwburg
- Nona
- Kaaitheater
- Recto Verso
Inside Out
LEVL organiseert in samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering interculturaliseringstrajecten binnen twee Brusselse gemeenschapscentra: Nekkersdal (Laken) en Elzenhof (Elsene). Het Inside Out-traject bouwt een netwerk uit om de goede praktijken uit het project te bundelen.
Hoe dat in z’n werk ging?
Het traject startte bij elk gemeenschapscentrum met een diepgaande analyse van zowel de organisatiestructuur als -cultuur. Ter plaatse verkenden we de werking (zoals onthaal, aanbod en bijhorende communicatie) van het gemeenschapscentrum. Daarnaast voerden we individuele diepte-interviews. De resultaten hiervan werden voor elk centrum teruggekoppeld naar de hele personeelsploeg en hun Raad van Bestuur.